انواع استراتژی های رقابتی کدام است؟
استراتژی رقابتی یک برنامه اقدام بلندمدت یک شرکت است که به منظور کسب مزیت رقابتی نسبت به رقبای خود پس از ارزیابی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای موجود در صنعت و مقایسه آن با شرکت خود ایجاد می شود. مایکل پورتر، استاد دانشگاه هاروارد، مفهوم استراتژی رقابتی را ارائه کرد. به گفته وی چهار نوع استراتژی رقابتی وجود دارد که توسط کسب و کارها در سطح جهانی اجرا می شود. برای کسب و کارها ضروری است که اصول اصلی این مفهوم را درک کنند که به آنها کمک می کند تا تصمیمات تجاری آگاهانه را در مسیر اقدام اتخاذ نمایند.
فهرست محتوا
تعریف استراتژی رقابتی
همانطور که در بالا ذکر شد، استراتژی رقابتی یک برنامه اقدام بلندمدت شرکت ها به منظور کسب مزیت رقابتی نسبت به رقبای خود در صنعت است. این استراتژی بر دستیابی به موقعیت بالاتر از حد متوسط و ایجاد بازده سرمایه گذاری برتر (ROI) متمرکز می باشد. این استراتژی زمانی بسیار مهم است که شرکت ها دارای بازار رقابتی و چندین محصول مشابه در دسترس مصرف کنندگان هستند.
انواع استراتژی های رقابتی
مایکل پورتر استراتژی رقابتی به ۴ نوع طبقه بندی کرده است:
استراتژی رهبری هزینه
اجرای استراتژی رهبری هزینه برای مشاغل کوچک دشوار است زیرا شامل تعهد بلندمدت برای ارائه محصولات و خدمات با قیمت های پایین تر در بازار می شود. برای این منظور شرکت ها نیاز به تولید محصولات با هزینه کم دارند در غیر این صورت سودی نخواهند داشت.
از آنجایی که رهبری هزینه به معنای تبدیل شدن به تولید کننده یا ارائه دهنده کم هزینه در صنعت است، هر کسب و کاری در مقیاس بزرگ که بتواند با دستیابی به صرفه جویی در مقیاس، محصولاتی را با هزینه کم تهیه و تولید کند، از این استراتژی می تواند بهره بگیرد. عوامل رهبری هزینه زیادی مانند عملیات کارآمد، کانال های توزیع بزرگ، پیشرفت تکنولوژی و قدرت چانه زنی وجود دارد. در این مورد به عنوان مثال می شود به والمارت اشاره کرد.
استراتژی رهبری تمایز
شناسایی ویژگی یک محصول که از رقبا در صنعت منحصر به فرد است، عامل محرک در استراتژی رهبری تمایز میباشد. زمانی که محصولی بتواند خود را از سایر محصولات یا خدمات مشابه در بازار از طریق کیفیت برند برتر و ویژگیهای ارزش افزوده متمایز کند، میتواند قیمتهای ممتاز را برای پوشش هزینههای بالا اعمال کند.
تعداد کمی از نمونه های تجاری در هر صنعت از این حیث وجود دارد اما به عنوان نمونه می توان از شرکت اپل یا مرسدس بنز نام برد.
استراتژی تمرکز بر هزینه
این استراتژی کاملاً شبیه استراتژی رهبری هزینه است. با این حال، یک تفاوت عمده این است که استراتژی تمرکز بر هزینه، بخش خاصی را در بازار هدف قرار می دهد و به آن بخش کمترین قیمت محصول یا خدمات را ارائه می دهد. این نوع استراتژی برای جلب رضایت مصرف کننده شما و افزایش آگاهی از برند بسیار مفید می باشد.
استراتژی تمرکز بر تمایز
مشابه استراتژی تمرکز بر هزینه، بخش خاصی را در بازار هدف قرار می دهد. با این حال، به جای ارائه قیمت های پایین تر به مصرف کننده؛ شرکت ها خود را از رقبایشان متمایز می کنند. استراتژی تمایز، ویژگی ها و مشخصه های منحصر به فردی را برای جذابیت بخش هدف خود ارائه می دهد. به عنوان مثال، Breezes Resorts، شرکتی است که دارای چندین استراحتگاه است و تنها به زوجهایی که فرزند ندارند، خدمات رسانی میکند و محیطی آرام و بدون شلوغی کودکان را ارائه میدهد.
مثال برای انواع استراتژی های رقابتی
مطالعه موردی آلدی
ظهور Aldi در صنعت خرده فروشی مواد غذایی بسیار چشمگیر است و این موقعیت عمدتاً با استراتژی رقابتی آن مرتبط می باشد که با استفاده از “تولید ناب” است که سازمان را کارآمدتر می کند. هدف Aldi از طریق تولید ناب کاهش تعداد منابعی است که در ارائه کالاها و خدمات به مصرف کنندگان استفاده می شود. علاوه بر این، این مفهوم همچنین شامل حذف ضایعات و استفاده کمتر از مواد، فضا، کار و زمان است. نتیجه کلی کاهش هزینه تولید بوده است.
یکی دیگر از استراتژی های رقابتی که برای Aldi و در مقابل رقبای آن به کار می رود، سرمایه گذاری آن بر روی کارکنان است. هر عضو تحت یک برنامه آموزشی جامع قرار می گیرد که آنها را چند مهارتی می کند و می توانند نقش های مختلفی را در محل کار به عهده بگیرند. به این ترتیب آلدی مجبور است نیروی کمتری را برای اداره فروشگاه های خود استخدام کند.
مطالعه موردی اپل
به نقل از marketingtutor شرکت اپل سازنده و بازاریاب کامپیوترها و محصولات الکترونیکی مصرفی از جمله تبلت ها، گوشی های هوشمند و پخش کننده های موسیقی است. این شرکت از طریق استراتژی رقابتی خود که نوآوری و سیاست قیمت گذاری برتر است، به موقعیت متمایز در صنعت دست یافت. اپل یک رویه ثابت در توسعه محصولات جدید و توانایی خود در تکمیل محصول با یکدیگر دارد و وفاداری مشتریان را تقویت می کند و به ایجاد مانع برای رقبا در بازار ادامه می دهد.
این شرکت همچنین قیمت های ممتاز را برای محصولات خود تعیین می کند. هدف این شرکت ارائه محصولی باکیفیت با ویژگی های منحصر به فرد و استفاده از قیمت های بالاتر برای تقویت درک ارزش افزوده همراه با حفظ سودآوری بوده است.