استراتژی

مدل ۷S مکنزی در مدیریت استراتژیک چیست؟

مدل ۷S مکنزی ابزاری است که طراحی سازمانی شرکت را با نگاه کردن به ۷ عنصر داخلی کلیدی: استراتژی، ساختار، سیستم ها، ارزش های مشترک، سبک، کارکنان و مهارت ها تجزیه و تحلیل می کند تا تشخیص دهد که آیا آنها به طور موثر همسو هستند و به سازمان اجازه می دهد به اهداف خود دست یابد یا خیر؟

مدل ۷S مکنزی

مدل ۷s مکنزی در دهه ۱۹۸۰ توسط مشاوران مکنزی تام پیترز، رابرت واترمن و جولین فیلیپس با کمک ریچارد پاسکال و آنتونی جی آتوس توسعه یافت. از زمان معرفی، این مدل به طور گسترده توسط دانشگاهیان و متخصصان مورد استفاده قرار گرفته است و یکی از محبوب ترین ابزارهای برنامه ریزی استراتژیک باقی مانده است. این سازمان به دنبال ارائه تاکید بر منابع انسانی (Soft S)، به جای تولید ملموس سنتی سرمایه، زیرساخت و تجهیزات، به عنوان کلیدی برای عملکرد سازمانی بالاتر بود. هدف این مدل این بود که نشان دهد چگونه ۷ عنصر شرکت: ساختار، استراتژی، مهارت‌ها، کارکنان، سبک، سیستم‌ها و ارزش‌های مشترک را می‌توان برای دستیابی به اثربخشی در یک شرکت با یکدیگر همسو کرد. نکته کلیدی مدل این است که هر هفت حوزه به هم مرتبط هستند و تغییر در یک حوزه مستلزم تغییر در بقیه یک شرکت برای عملکرد مؤثر آن است.

فروشگاه موج کوه

این مدل را می توان در بسیاری از موقعیت ها به کار برد و ابزار ارزشمندی برای طراحی سازمانی است. رایج ترین موارد استفاده از مدل ۷s مکنزی عبارتند از:

  • برای تسهیل تغییرات سازمانی.
  • برای کمک به اجرای استراتژی جدید.
  • برای شناسایی اینکه چگونه هر منطقه ممکن است در آینده تغییر کند.
  • برای تسهیل ادغام سازمان ها.

عوامل مدل ۷s مکنزی

در مدل مک‌کینزی، هفت حوزه سازمان به دو بخش «نرم» و «سخت» تقسیم می‌شوند. استراتژی، ساختار و سیستم‌ها عناصر سختی هستند که شناسایی و مدیریت آن‌ها در مقایسه با عناصر نرم بسیار آسان‌تر است. از سوی دیگر، قسمت های نرم، اگرچه مدیریت آنها دشوارتر است، اما پایه و اساس سازمان هستند و احتمال ایجاد مزیت رقابتی پایدار بیشتر در این بخش ها بیشتر خواهد بود.

عناصر سختعناصر نرم
استراتژیسبک
ساختارکارکنان – Staff
سیستم هامهارت ها – Skills
ارزش های مشترک – Shared Values

استراتژی

استراتژی طرحی است که توسط یک شرکت برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار و رقابت موفقیت آمیز در بازار تهیه می شود. یک استراتژی خوب همسو در مدل ۷s مکنزی به چه معناست؟ به طور کلی، یک استراتژی صحیح، راهبردی است که به وضوح بیان شود، بلندمدت باشد، به دستیابی به مزیت رقابتی کمک کند و با چشم‌انداز، مأموریت و ارزش‌های قوی تقویت شود. اما به سختی می توان گفت که آیا چنین استراتژی با سایر عناصر هماهنگ است یا خیر. بنابراین نکته کلیدی در مدل ۷s این نیست که به شرکت خود نگاه کنید تا استراتژی، ساختار، سیستم‌ها و غیره عالی را بیابید، بلکه بررسی کنید که آیا با سایر عناصر هماهنگ است یا خیر. به عنوان مثال، استراتژی کوتاه مدت معمولاً یک انتخاب ضعیف برای یک شرکت است، اما اگر با ۶ عنصر دیگر همسو باشد، ممکن است نتایج قوی ارائه دهد.

ساختار

ساختار نحوه سازماندهی بخش ها و واحدهای تجاری را نشان می دهد و شامل اطلاعات افرادی است که در مقابل چه کسانی پاسخگو هستند. به عبارت دیگر ساختار نمودار سازمانی شرکت است. همچنین یکی از قابل مشاهده ترین و آسان ترین عناصر چارچوب به شمار می رود.

سیستم ها

سیستم ها فرآیندها و رویه های شرکت هستند که فعالیت های روزانه کسب و کار و نحوه تصمیم گیری را نشان می دهند. سیستم‌ها حوزه‌ای از شرکت هستند که نحوه انجام کسب‌وکار را تعیین می‌کنند و باید تمرکز اصلی مدیران در طول تغییرات سازمانی باشد.

مهارت ها Skills

مهارت‌ها توانایی‌هایی هستند که کارکنان شرکت به خوبی انجام می‌دهند. آنها همچنین شامل قابلیت ها و شایستگی ها هستند. در طول تغییرات سازمانی، اغلب این سوال مطرح می شود که شرکت واقعاً به چه مهارت هایی برای تقویت استراتژی جدید یا ساختار جدید خود نیاز دارد.

کارکنان Staff

عنصر کارکنان مربوط به این است که یک سازمان به چه نوع و چه تعداد کارمند نیاز دارد و چگونه آنها را جذب، آموزش، انگیزه و پاداش می دهد.

سبک Style

سبک نحوه مدیریت شرکت توسط مدیران سطح بالا، نحوه تعامل آنها، اقداماتی که انجام می دهند و ارزش نمادین آنها را نشان می دهد. به عبارت دیگر، این سبک مدیریتی رهبران شرکت است.

ارزش های مشترک Shared Values

ارزش های مشترک هسته اصلی مدل ۷s مکنزی هستند. آنها هنجارها و استانداردهایی هستند که رفتار کارکنان و اقدامات شرکت را هدایت می کنند و بنابراین پایه و اساس هر سازمانی می باشند.

روش های استفاده از مدل

همانطور که قبلاً اشاره کردیم، مدل ۷s مکنزی اغلب زمانی استفاده می‌شود که طراحی و اثربخشی سازمانی زیر سؤال باشد. درک مدل آسان است، اما به دلیل سوء تفاهم رایج در مورد اینکه عناصری که به خوبی هم تراز شده اند باید چگونه باشند، اعمال آن برای سازمان بسیار دشوارتر خواهد بود. در ادامه به گامهای استفاده از این چارچوب اشاره می کنیم:

مرحله ۱. حوزه هایی را که به طور موثر در یک راستا قرار ندارند، شناسایی کنید

در مرحله اول، هدف شما این است که به عناصر ۷S نگاه کنید و تشخیص دهید که آیا آنها به طور مؤثر با یکدیگر همسو هستند یا خیر. به طور معمول، شما از قبل باید از نحوه تراز کردن ۷ عنصر در شرکت خود آگاه باشید. پس از پاسخ دادن به سؤالات مطرح شده، باید به دنبال شکاف ها، ناسازگاری ها و نقاط ضعف بین روابط عناصر باشید. به عنوان مثال، شما استراتژی را طراحی کردید که بر معرفی سریع محصول متکی است، اما ساختار ماتریسی با روابط متضاد مانع از آن می شود، بنابراین تضادی وجود دارد که مستلزم تغییر در استراتژی یا ساختار است.

مرحله ۲. طراحی بهینه سازمان را تعیین کنید

با کمک مدیریت ارشد، قدم دوم شما این است که بفهمید می‌خواهید به چه طراحی سازمانی مؤثری برسید. با دانستن هم ترازی مورد نظر می توانید اهداف خود را تعیین کنید و برنامه های عملیاتی را بسیار آسان تر کنید. این مرحله به چند دلیل به اندازه شناسایی اینکه چگونه هفت حوزه در حال حاضر در سازمان شما همسو هستند، ساده نیست. ابتدا باید بهترین تراز بهینه را پیدا کنید که در حال حاضر برای شما شناخته شده نیست، بنابراین به چیزی بیش از پاسخ به سوالات یا جمع آوری داده نیاز است. دوم، هیچ الگو یا طرح سازمانی از پیش تعیین‌شده‌ای وجود ندارد که بتوانید از آن استفاده کنید و باید تحقیقات یا معیارهای زیادی را انجام دهید تا بفهمید سازمان‌های مشابه چگونه با تغییرات سازمانی کنار آمدند یا از چه طرح‌های سازمانی استفاده می‌کنند.

مرحله ۳. تصمیم بگیرید که در کجا و چه تغییراتی باید ایجاد شود

این اساساً برنامه عملیاتی شما است، که به جزئیات مناطقی را که می‌خواهید دوباره تنظیم کنید و چگونه می‌خواهید این کار را انجام دهید، توضیح می‌دهد. اگر متوجه شدید که ساختار و سبک مدیریت شرکت شما با ارزش‌های شرکت همسو نیست، باید تصمیم بگیرید که چگونه روابط گزارش‌دهی را مجددا سازماندهی کنید و چه مدیران ارشدی را شرکت باید رها کند یا چگونه بر آنها تأثیر بگذارد تا سبک مدیریتی خود را تغییر دهند تا شرکت بتواند کار کند. موثرتر.

مرحله ۴. تغییرات لازم را انجام دهید

پیاده سازی مهمترین مرحله در هر فرآیند، تغییر یا تحلیلی است و تنها تغییراتی که به خوبی اجرا شده اند، اثرات مثبتی دارند. بنابراین، باید افرادی را در شرکت خود بیابید یا مشاورانی را استخدام کنید که برای اجرای تغییرات مناسب هستند.

مرحله ۵. ۷s را به طور مداوم مرور کنید

هفت عنصر: استراتژی، ساختار، سیستم ها، مهارت ها، کارکنان، سبک و ارزش ها پویا هستند و دائما در حال تغییر هستند. تغییر در یک عنصر همیشه بر عناصر دیگر تأثیر می گذارد و مستلزم اجرای طرح سازمانی جدید است. بنابراین بررسی مداوم هر حوزه بسیار مهم است.

۴.۱/۵ - (۲۰ امتیاز)

دکتر مهدی جباریان

دکتر مهدی جباریان دکتری مدیریت استراتژیک دانشگاه تهران کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه علامه طباطبایی کارشناسی مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی مشاور و مدرس حوزه استراتژی و مدیریت mahdi.jabarian@ut.ac.ir

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن