درک نمودارها به جای استفاده از پاورپوینتهای قدیمی راحتتر است. استفاده از نقشه استراتژی باعث میشود که بشود ارتباط بهتری بین اهداف سازمان، جهت و اولویت ها برقرار کرد. از طرف دیگر فرصتی به دست می دهد تا افراد سازمانی در گروهها و سطوح مختلف درگیر استراتژی سازمان شوند.
نقشه های استراتژی نقش مهمی در سازمانها را به خود اختصاص می دهند. این ابزاری است که باعث تقویت ارتباطات، تفکر و گفتمان می گردد. م
فهرست محتوا
مراحل ایجاد نقشه استراتژی
- تعریف ماموریت و چشم انداز.
- درک محیط.
- تعریف استراتژی.
- ترجمه استراتژی.
- مشخص کردن روابط علی و دلایل امور.
- نشان دادن مضامن در نقشه استراتژی
- ارایه نقشه.
نقشه استراتژی چیست؟
نقشه استراتژی یک روش برنامه ریزی استراتژیک قدرتمند است که به تجسم کل استراتژی یک سازمان در یک صفحه کاغذ کمک میکند. این رابطه علت و معلولی بین اجزای استراتژی سازمانی را نشان می دهد.
این ابزار کمک می کند تا استراتژی های بسیار موثری ایجاد شود که در واقع می توان آنرا اجرا کرد. علاوه بر این، نقشه استراتژیک افراد را درگیر می کند تا ماموریت، چشم انداز، اهداف و برنامه های عملیاتی برای آنها را توسعه دهند و نیز چالشهایی که ممکن است با آنها روبرو شوند را درک کنند.
فواید نقشه استراتژیک
- درک موضوعات مبهم استراتژیک.
- ارزیابی بهتر چشم انداز، ماموریت، استراتژی و اقدامات.
- درک راحتتر استراتژی و اجرای آسانتر.
- ارایه روشی برای ارزیابی استراتژیک.
- ایجاد گفتگوی استراتژیک در سازمان.
یک نقشه استراتژی عمومی بر چهار دیدگاه تمرکز دارد:
- چشم انداز مالی: نتایج ملموس استراتژی سازمانی را مشخص می کند.
- دیدگاه مشتری: تشریح گزاره ارزش برای مشتریان.
- دیدگاه فرآیند داخلی: فرآیندهای اساسی داخلی را مشخص می کند که بیشترین تاثیر را در استراتژی خواهند داشت.
- دیدگاه یادگیری و رشد: دارایی های نامشهود مهم برای استراتژی را مشخص می کند.
این عناصر به صورت دسته های جداگانه ای به شکل ردیف های منفرد بر روی نقشه مشخص می شوند که هر یک نشان دهنده اهداف مربوط به آن بخش است. و اهداف نیز به منظور ایجاد رابطه علت و معلولی با یکدیگر پیوند خورده اند.
اصول توسعه نقشه استراتژی
- نقشه استراتژی بین نیروهای متعارض موازنه برقرار می کند.
- استراتژی بر اساس گزاره ارزش متمایز می باشد.
- استراتژی شامل مضامین همزمان و مکمل می شود.
- هم سویی استراتژیک، ارزش دارایی های ناملموس را تعیین می نماید.
نحوه ایجاد نقشه استراتژی
بیشتر ارزشی که استراتژی برای سازمان ایجاد میکند از بحث و تفکر حاصل از فرآیند طراحی حاصل می شود. در ادامه روی مراحل تهیه نقشه استراتژیک صحبت می کنیم.
گام اول: تعریف ماموریت و چشم انداز
بیشتر سازمانها در حال حاضر دارای بیانیه ماموریت و چشم انداز هستند.
بیانیه ماموریت متمرکز بر داخل است که دلیل وجودی و هدفی که فعالیت ها به سمت آن هدایت می شوند را بیان می کند. در این حال، بیانیه چشم انداز، اهداف بلندمدت و کوتاه مدت سازمان را تشریح کرده و تصویری از آینده ارایه می دهد.
گام دوم: درک محیط
درک محیط، قبل از تنظیم استراتژی قرار می گیرد. درک روندهای صنعت و محیط کلان اهمیت ویژه ای دارند. هنگام تجزیه تحلیل محیط باید ذینفعان مختلف مدنظر قرار بگیرند. در اینجا می توانید از نقشه ذینفعان به عنوان یک ابزار سودمند بهره بگیرید.
توجه به تحلیل زنجیره ارزش نیز می تواند باعث تمرکز روی ارزش ایجاد شده برای مشتریان شود.
گام سوم: تعریف استراتژی
پس از درک دلیل وجودی شرکت، محیط و …، اکنون باید روی تعیین استراتژی برای رسیدن به چشم انداز و اهداف تمرکز کنید.
استراتژی شما مجموعه ای از فعالیتهایی را توصیف می کند که شما باید انجام دهید تا اطمینان حاصل شود که سازمان شما تمایز مناسبی با بازار ایجاد می کند. این باید به ایجاد مزیت رقابتی ختم شود.
گام چهارم: ترجمه استراتژی
در اینجاست که نقشه استراتژی به کار می آید. این ابزار کمک می کند تا استراتژی شما قابل درکتر و عملی تر به خصوص برای کارکنان شود. در نقشه استراتژی، اهداف در چهار بخش بیان خواهند شد.
بعد مالی
برنامه های مالی دارای دو بعد رشد درآمد و بهره وری هستند. هدف مالی اصلی یک استراتژی باید حفظ رشد ارزش سهامداران باشد و نبابراین شامل اهداف کوتاه مدت و بلندمدت است.
به عنوان مثال، تعمیق روابط با مشتریان موجود برای فروش بیشتر محصولات یا خدمات موجود به آنها یا فروش محصولات کاملا جدید، یک استراتژی مشترک برای رشد درآمد است.
بهبود بهره وری می تواند زمانی اتفاق بیافتد که شرکتها با کاهش هزینه های مستقیم و غیرمستقیم هزینه را کاهش دهند. اثر منحنی تجربه یکی از این موارد است.
بعد مشتری
باید مشخص شود که مشتریان هدف سازمان چه کسانی هستند تا اهداف و ارزش های مورد نیاز آنها را بتوان شناسایی کرد. باید چیزی بهتر از رقبا ارایه شود.
بعد فرآیندهای داخلی
چگونه سازمان فرآیندهای داخلی خود را مدیریت می کند؟ فرآیندهای داخلی به تولید و ارایه ارزش پیشنهادی کمک میکنند و باعث بهبود فرآیندهای و کاهش هزینه ها برای افزایش بهره وری میشوند.
بعد یادگیری و رشد
این بخش از نقشه بر مهارتها، دانش و سیستمهایی که سازمان برای ارایه ارزش مورد نظر نیاز دارد تمرکزمی کند.
گام پنجم: مشخص کردن روابط علت و معلولی
در این گام است که اهداف سازمان به هم متصل میشوند. برای نشان دادن روابط علی در هر بعد از پیکان یا فلش استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر کارمندان خود را به اندازه کافی آموزش دهید، آنها به ساده سازی فرآیندهای داخلی کمک خواهند کرد.
گام ششم: نمایش مضامین در نقشه استراتژی
بعضی از سازمانها از نشان دادن اهداف به شکل گروه بندی عمودی استفاده می کنند.
گام هفتم: آبشار نقشه استراتژی
نقشه های استراتژی در سطح شرکت برای برقرار کردن ارتباط بین استراتژی های اصلی و ذینفعان اصلی بسیار مناسب هستند.