گروه استراتژیک شرکت ها را در یک صنعت طبقه بندی می کند که دارای مدلهای کسب و کار مشابه یا ترکیبات مشابه استراتژیک باشند. گروههای استراتژیک دارای ویژگی های مشابهی هستند:
- خصوصیات مشترک دارند.
- سهم بازارشان به همدیگر شبیه است.
- به روشهای مشابه به تهدیدها و فرصتهای بازار واکنش نشان می دهند.
مایکل اس.هانت، پروفسور هاروارد این اصطلاح را برای اولین بار در پایان نامه دکتری خود مطرح کرد. او اظهار داشت که شرکت های درون یک گروه استراتژیک از نظر ساختار هزینه، درجه تنوع محصول، سازمان رسمی و سایر موارد بسیار شبیه یکدیگر هستند.
رقابت در بین گروههایی که در یک گروه استراتژیک قرار دارند، اغلب بسیار سرسختانه است، چرا که آنان به طور کلی سعی در جلب مشتریان یکسان دراند. اقدام یک شرکت باعث واکنش های شدید از طرف دیگران می گردد تا از بازار خودشان دفاع کنند.
یک صنعت می تواند از یک یا چند گروه استراتژیک تشکیل شود. در عین حال، یک گروه استراتژیک ممکن است فقط یک یا چند عضو داشته باشد.
فهرست محتوا
تحلیل گروه استراتژیک
از تجزیه و تحلیل گروه استراتژیک برای بررسی فضای رقابت در یک صنعت استفاده میشود. این کمک می کند تا:
- جهت استراتژیک رقبای مستقیم در صنعت شناسایی گردد.
- شناسایی استراتژی های مورد استفاده شرکتها در سایر گروههای استراتژیک. به عنوان راههای جایگزین ممکن.
- کشف فرصتهای استفاده نشده در صنعت با آشکار شدن شکافهای موجود.
نقشه برداری از گروههای استراتژیک
از نقشه گروه استراتژیک به عنوان ابزار اصلی در تحلیل گروههای استراتژیک استفاده می گردد. این امر به تجسم و تجزیه و تحلیل موقعیت رقابتی بر اساس متغیرها و ویژگی های مشترک کمک خواهد کرد.
شناسایی رقبای اصلی
در این مرحله باید رقبای اصلی صنعت، تاثیرشان بر بازار، استراتژی ها، اهداف و نقاط ضعف و قوت آنها بررسی شود. حداقل بر روی پنج رقیب مستقیم باید تمرکز کنید. با به دست آوردن بینش می توانید از اطلاعات به دست آمده برای ابتکار در برنامه ریزی بهره ببرید.
شناسایی ویژگی های متمایز کننده رقبا
سازمانهایی که در یک گروه استراتژیک قرار دارند، ممکن است بر اساس ویژگی های خاصی از یکدیگر تفکیک شوند. نمونه هایی از این موارد به شرح زیر هستند:
- کیفیت و ویژگی های محصول
- میزان تنوع محصول یا خدمات
- تعداد بخشهای بازار
- کانالهای توزیع
- تصویر برند
- درجه ادغام عمودی
- استراتژی قیمت گذاری.
- اندازه شرکت.
- میزان استفاده از ظرفیت ها
ترسیم شرکتها روی یک نمودار
با استفاده از دو محور پوشش جغرافیایی و قیمت یک نمودار دو محوره تشکیل دهید. موقعیت هر شرکت را روی نقشه مشخص نمایید. آنهایی که نزدیک به یکدیگر قرار دارند متعلق به یک گروه استراتژیک هستند. اندازه نقطه شرکت(دایره) را می توان برای برجسته کردن سهم بازار در اختیار هر یک از رقبا به کار برد.
می توانید از موارد دیگری برای تشکیل محور مختصات استفاده کرده و پس از بررسی ویژگی های مختلف نزدیک ترین رقبا و در نتیجه گروه استراتژیک را تعیین نمایید.
تفسیر نقشه و شناسایی استراتژی های رقابتی آینده
بر اساس تجزیه و تحلیل به دست آمده، اکنون میدانید که رقبای مستقیم شما چه کسانی هستند و در کجا ایستاده اند. این به شما کمک می کند استراتژی خود را در رابطه با تعاملات گروههای استراتژیک درک کنید.
هنگام تفسیر نقشه قادر خواهید بود موقعیت های جذاب و غیرجذاب در صنعت را نیز شناسایی کنید. این مورد پیرامون استراتژیهای رشد نیز کاربرد خواهد داشت.
مطالب مرتبط