استراتژیبدون دسته بندیمدیریت
موضوعات داغ

دید تونلی [تعریف، دلایل و راهکارها]

دید تونلی عدم مشاهده تصویر بزرگ است. این می تواند رهبران را تحت تاثیر قرار دهد و باعث شود آنها برروی نتیجه خاصی تمرکز کنند و تمام اطلاعات و شواهد را بر اساس نتیجه مدنظرشان فیلتر نمایند. هر گونه اطلاعاتی که از ایده یا نتیجه مد نظر پشتیبانی می کند از اهمیت بالایی برخوردار خواهد شد، در حالی که شواهد ناسازگار با ایده نادیده یا دست کم انگاشته میشوند. این مساله می تواند برای استراتژی، تعامل و ابتکار عمل یک رهبر مضر باشد.

بعضی اوقات یک مدیر آنقدر درگیر پروژه یا مشکلی میشود که از دیدن آنچه اطرافش می گذرد غافل میشود. این تمرکز بیش از حد می تواند روی برنده شدن، یک مشکل یا هر چیز دیگری باشد.

فروشگاه موج کوه

نتایج مخرب

دید تونلی می تواند از طریق روشهای نادرست، به شکست، اعتماد به نفس بیش از حد، کمبود زمان یا سایر مسیرهای منجر به شکست بیانجامد. دید تونلی بیشتر از آنچه که فکر می کنیم شایع است.

دید تونلی و نیاز به پیروزی

نیاز به پیروزی باعث ایجاد دید تونلی میشود. رهبران اغلب وقت کافی برای فکر کردن ندارند و این میتواند به تصمیم گیری غلط منجر شود. این نگاه فقط در مدیران کسب و کار ایجاد نمیشود، بلکه می توان ردپای آنرا در سیاست، ورزش، اقتصاد و سایر حوزه ها مشاهده کرد. این امکان هست که سیاستمدار روی یک بعد یا مساله بیش از حد تاکید کند و سایر جنبه ها را نادیده بگیرد.

اعتماد به نفس بیش از حد و معایب آن

اعتماد بیش از حد یک تحریف ادراکی است که باعث میشود شخص توانایی های خود را بیش از حد ارزیابی کند. اعتماد به نفس بالا در دنیای مدیریت می تواند مزیت ایجاد کند، اما به همین اندازه احتمال خطا را افزایش می دهد.

سیمیستر اشاره می کند که با انطباق دید تونلی و استراتژی می توان سه دسته رهبری تشخیص داد:

  • کسانی که تمرکز خود را روی کسب و کارشان می گذارند و انتظار دارند تجارت امروز مثل فردا باشد. آنها بر بهبود کارهایی که انجام می دهند تمرکز می کنند.
  • کسانی که به شدت رقبای خود را زیرنظر دارند. زمانی که رقبا کاری می کنند، آنها نیز همان را انجام می دهند.
  • کسانی که بر نیازها و خواسته های مشتریان تمرکز می کنند. این دسته از دید تونلی اجتناب کرده و گرایش به تعالی دارند.

دید تونلی می تواند معلول سایر چیزها باشد: محتوای آموزشی و تجربی مدیران، کمبود آموزش در حوزه های تحلیل، مفهوم سازی، تفکر استراتژیک، عدم انعطاف پذیری، استرس، کمبود زمان، یا موضوعات شخصیتی.

مواردی مانند تمرکز بر امور راحتتر و انجام کارهای آسان نمونه هایی از به تعویق انداختن کارهاست.

جلوگیری از دید تونلی در مدیریت

تلاش آگاهانه برای آرام کردن خود و اجبار خویشتن به پایش محیط و طرح سوال اینکه”چه چیزی را از دست خواهم داد؟” اولین گام در مواجه با دید تونلی است.

عجله کردن در پذیرش یا رد ایده های دیگران را باید کنار گذاشت. یکی دیگر از راههای اجتناب از این معضل کشف اطلاعات از منابع مختلف می باشد. عادت پرسشگری منظم یک مدیر را برای از بین بردن دید تونلی یاری می کند.

به گفته کافمن رهبران برای جلوگیری از دید تونلی باید موارد زیر را رعایت کنند:

  • از همه آنچه که در حوزه آنها و فراتر اتفاق می افتد آگاهی داشته باشند.
  • در رویکرد خود نسبت به رهبری فعال باشند و فقط بر وظایف مورد نظر تمرکز نکنند.
  • طرز فکر خود را بشناسند و در صورت لزوم آنرا تغییر دهند.
  • بتوانند علایم خطر و هشدار را به صورت زودهنگام تشخیص دهند.

دید تونلی و ذهنیت

ذهنیت های خاص می توانند دید شدید تونلی را ایجاد کرده و تداوم بخشند. ذهنیت ها نگرشها یا گرایش های ذهنی هستند که پاسخ ها و تفسیرهای فرد را در موقعیت ها از پیش تعیین می کنند. برای ایجاد درک بهتر از خطاهای شناخته توصیه ما این است که هنر شفاف اندیشیدن را بخوانید.

۴/۵ - (۲ امتیاز)

برچسب ها

دکتر مهدی جباریان

دکتر مهدی جباریان دکتری مدیریت استراتژیک دانشگاه تهران کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه علامه طباطبایی کارشناسی مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی مشاور و مدرس حوزه استراتژی و مدیریت mahdi.jabarian@ut.ac.ir

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن