سکولاریسم چیست: انواع و مبانی
سکولاریسم اصل تلاش برای اداره امور انسانی بر اساس ملاحظات سکولار و طبیعت گرایانه است.
سکولاریسم معمولاً به عنوان جدایی دین از امور مدنی و دولت تعریف می شود و ممکن است به موضعی مشابه گسترش یابد که به دنبال حذف یا به حداقل رساندن نقش دین در هر حوزه عمومی است. اصطلاح «سکولاریسم» طیف وسیعی از معانی دارد، و در شماتیکترین آنها، ممکن است هر موضعی را که سکولار را در هر زمینه خاصی ترویج میکند، دربر گیرد. ممکن است به معنای ضد روحانیت، الحاد، طبیعت گرایی، غیر فرقه گرایی، بی طرفی در موضوعات دینی، یا حذف کامل نمادهای مذهبی از نهادهای عمومی باشد.
سکولاریسم به عنوان یک فلسفه در پی تفسیر زندگی بر اساس اصولی است که صرفاً از دنیای مادی و بدون توسل به دین نشأت می گیرد. این مفهوم تمرکز را از دین به سمت دغدغه های «زمانی» و مادی سوق می دهد.
سنتهای متمایزی از سکولاریسم در غرب، مانند مدلهای فرانسوی، ترکی و انگلیسی-آمریکایی، و فراتر از آن، مانند هند، وجود دارد، که در آن بیشتر بر برابری در برابر قانون و بیطرفی دولت تأکید میشود تا جدایی آشکار. اهداف و استدلالها در حمایت از سکولاریسم بسیار متفاوت هستند، از اظهارات مبنی بر اینکه این عنصر اساسی مدرنیزاسیون می باشد، یا اینکه دین و ارزشهای سنتی عقب مانده و تفرقهانگیز هستند، تا ادعایی که این دین تنها ضامن اعمال مذهبی آزاد است.
فهرست محتوا
انواع سکولاریسم
سکولاریسم اشکال متفاوتی دارد با موضع گیری های متفاوت در مورد اینکه کجا و چگونه دین باید از سایر جنبه های جامعه جدا باشد. مردم از هر فرقه مذهبی می توانند از جامعه سکولار حمایت کنند، اما پذیرش سکولاریسم به عنوان یک هویت معمولاً با افراد غیر مذهبی، از جمله ملحدان، همراه است. سکولاریسم سیاسی مکاتب فکری در سکولاریسم را در بر می گیرد که تنظیم دین توسط یک دولت سکولار را در نظر می گیرند. اقلیت های مذهبی و شهروندان غیرمذهبی در یک کشور تمایل به حمایت از سکولاریسم سیاسی دارند در حالی که اعضای اکثریت مذهبی تمایل به مخالفت با آن دارند. ملی گرایان سکولار افرادی هستند که از سکولاریسم سیاسی در داخل کشور خود حمایت می کنند.
چهار گونه سوسیالیسم سیاسی
- شکل بنیادین با دین مخالف است و آشکارا با آن مخالفت می کند.
- شکل اومانیستی نسبت به دین بی تفاوت است و دولتهای سیاسی «پایبند به اصول ماتریالیسم، طبیعتگرایی، اومانیسم» از این رویکرد پیروی میکنند.
- شکل لیبرال نسبت به احساسات مذهبی به طور کلی دلسوزتر است، اما نه مخالف و نه مغرضانه نسبت به احساسات خاصی است.
- شبه سکولاریسم در مواردی که دولت ادعا میکند سکولار و بیتفاوت یا بیطرفانه نسبت به ادیان است، اما سیاستهایش یک دین خاص را بر سایرین ترجیح میدهد
مبانی سکولاریسم کدام است؟
مبانی سکولاریسم به طور کلی به شرح زیر هستند:
- معمولاً برابری حقوقی بین افراد مذاهب مختلف را ترویج میکند و با سلسله مراتب قانونی بر اساس اعتقاد مذهبی یا عدم اعتقاد مذهبی مخالفت میکند.
- برتری دولت یک اصل سکولار است که از اطاعت از قوانین دولتی بر قوانین مذهبی حمایت می کند، در حالی که محدودیت داخلی یک اصل سکولار است که با کنترل دولتی بر زندگی شخصی فرد مخالف است.
- تحت سکولاریسم سیاسی، دولت می تواند نحوه عمل مردم را اعمال کند، اما نه آنچه را که آنها باور دارند.
- آزادی اندیشه توسط سکولاریسم حمایت می شود.
- نظم توسط سکولارها حمایت می شود، به ویژه در این که اعتقادات فرد نباید اجازه داشته باشد که صلح مدنی را برهم بزند.
- تساهل مذهبی هم برای افراد دیگر ادیان و هم عدم تقوا که توسط اعضای مذهب خود نشان داده می شود حمایت می شود.
- سکولاریسم سیاسی نیز از عقل به عنوان یک فضیلت حمایت می کند.
- حمایت از آزادی مذهبی
دولت سکولار یا سکولاریسم دولتی یعنی چه؟
در اصطلاح سیاسی، سکولاریسم حرکتی است به سمت جدایی دین از حکومت. این می تواند به کاهش روابط بین یک دولت و یک مذهب دولتی، جایگزینی قوانین مبتنی بر کتاب مقدس (مانند هالاخا، مانوسمریتی و شریعت) با قوانین مدنی و حذف تبعیض بر اساس دین اشاره داشته باشد. گفته می شود که این امر با حمایت از حقوق اقلیت های مذهبی به دموکراسی می افزاید. جدایی دین از دولت یکی از راهبردهای احتمالی است که توسط دولت های سکولار به کار گرفته می شود. از دموکراتیک گرفته تا اقتدارگرا، این گونه دولتها نگرانی مشترکی برای محدود کردن جنبه مذهبی در روابط دارند. هر ایالت ممکن است نسخه سیاست منحصر به فرد خود را پیدا کند. اینها ممکن است شامل جدایی، نظارت دقیق و تنظیم مذهب سازمان یافته مانند فرانسه، ترکیه و دیگران باشد.
مطابق با اعتقاد به جدایی کلیسا از دولت، سکولارها ترجیح می دهند که سیاستمداران تصمیمات خود را به جای دلایل مذهبی، سکولار اتخاذ کنند. در این رابطه، تصمیمات سیاستی مربوط به موضوعاتی مانند سقط جنین، پیشگیری از بارداری، تحقیقات سلول های بنیادی جنینی، ازدواج همجنس گرایان، و آموزش جنسی به طور برجسته توسط سازمان های سکولاریست آمریکایی مانند مرکز تحقیقات متمرکز شده است. بنیادگرایان مذهبی اغلب با شکلی از حکومت سکولار مخالفت میکنند و استدلال میکنند که این حکومت با شخصیت ملتهای مذهبی تاریخی در تضاد است، یا حقوق آنها برای ابراز وجود در حوزه عمومی را نقض میکند. به عنوان مثال در آمریکا به دلیل چنین تلاش هایی کلمه سکولاریسم معادل «ضد دین» شد. اقلیت های مذهبی اغلب از سکولاریسم به عنوان وسیله ای برای دفاع از حقوق خود در برابر اکثریت حمایت می کنند.
سکولاریسم دولتی اغلب با عصر روشنگری در اروپا مرتبط است و نقش عمده ای در جامعه غربی ایفا می کند. برخی از معروفترین نمونههای کشورهایی که طبق قانون اساسی «سکولار» تلقی میشوند عبارتند از: ایالات متحده آمریکا، فرانسه، ترکیه، هند، مکزیک، و کره جنوبی، اگرچه هیچ یک از این کشورها دارای اشکال یکسانی از حکومت در رابطه با دین به عنوان مثال، در هند، سکولاریسم شامل دخالت دولت در دین است، در حالی که در فرانسه، سکولاریسم از چنین دخالتی جلوگیری می کند.
سوالات متداول
در یک دموکراسی سکولار همه شهروندان در برابر قانون و پارلمان برابرند. هیچ گرایش دینی و سیاسی مزایا و معایبی ندارد و معتقدان دینی مانند دیگران شهروندانی هستند که دارای حقوق و تکالیفی هستند.
به ساده ترین بیان دولت سکولار دولتی است که بر اساس اصول مدنی حکمرانی می کند و عقاید مذهبی در تصمیمات آن نقشی ندارد. سکولار در معنای عام آن به معنای مخالفت با دین نیست، بلکه به مفهوم جدایی سیاست از حکومت است.
عدم ترجیح یک مذهب نسبت به سایر مذاهب / حاکمیت بر اساس اصول مدنی نه بر اساس قوانین مذهبی / آزادی مردم در مسائل شخصی و مذهبی / دفاع از حقوق بشر فراتر از اصول مذهبی / سکولاریسم به معنای الحاد یا بی خدایی نیست.
لینک های مرتبط
- شعور سیاسی یا آگاهی سیاسی چیست؟
- ملت به چه معناست؟ (۷ ویژگی ملت)
- سوسیالیستم به زبان ساده(سوسیال به چه معناست)
منابع: wikipedia / eastwest / secularism