استراتژیبدون دسته بندی
موضوعات داغ

بهترین استراتژیست های تاریخ

چه چیزی می تواند یک استراتژیست بزرگ ایجاد کند؟ شاید بتوان گفت که مهمتر از هر عامل دیگری در درجه بندی ذهن استراتژیک، نتایج ماورای آن ذهن باشند. آنانی که حتی توانسته اند با وجود نیروهای کمتر و رقیبانی حداقل در ظاهر قویتر، در رقابت پیروز شوند. چه چیزی واقعا به غیر از ذهنشان باعث تمایزشان بوده است. آیا استراتژیست از روش مستقیم و مورد انتظار برای پیروزی در زمان ابهام بهره برده یا دلایل پیروزیش نکات دور از ذهن دیگری است.

لیستی که در اینجا به عنوان بهترین استراتژیست های بیان میشود، کامل نیست و قطعا میتواند گسترده تر شود. این لیست تنها دیدگاهی ایجاد میکند که درک بهتری از راهبردسازان بزرگ ایجاد شود. لازم به ذکر است که انسانها سفید یا سیاه نیست. همه ما خاکستری هستیم، تفاوت در این است که کوچکترین اشتباه رهبران بزرگ می تواند به مرگ و بدبختی هزاران و میلیونها نفر ختم شود، این درحالیست که اشتباه انسانهای معمولی ابعادی بسیار کوچکتر به خود خواهد گرفت.

فروشگاه موج کوه

آشنایی با استراتژیست های بزرگ تاریخ

چنگیزخان

چنگیزخان دوبرابر بیشتر از بزرگترین کشورگشایان تاریخ قلمرو خود را وسعت داد. آنهم بدون هیچ عقبه ای! وقتی که درگذشت هیچ بنایی به یادبودش ساخته نشد. او اعتقاد داشت که قانون آسمان آبی ابدی به طور یکسان بر حاکمان و مردمان حکومت میکند. وی یک سیستم جدید کاملا مبتنی بر لیاقت، وفاداری و موفقیت ارائه کرد.

هر چند که رقبای چنگیزخان از این استراتژیست و رهبر نظامی به خونریزی زیاد یاد کرده اند، اما در واقع او مسئول پیروزی ارتش خود بود. با وجود اینکه نقد بر روشهای او وارد است.

هانیبال

هانیبال قطعا یکی از بهترین استراتژیست های کل دوران است. استراتژی های نظامی وی حتی بر روشهای جنگی رم نیز تاثیر خود را داشته است. شکست رم با وجود نیروهای کمتر از جمله یادگارهای وی در عرصه تاکتیک و راهبرد است.

نه تنها استراتژی، بلکه اصول بزرگ رهبری در روش هانیبال وجود دارد. وی در نبردها همراه مردان خود بود. هرگز از آنها نمی خواست که ریسکی را وی حاضر به پذیرشش نبود، بپذیرند. فروتنانه روی زمین، تنها با یک پتو می خوابید. در حالی که سایر ژنرالها آسودگی را برمیگزیدند، وی به دنبال جذب متحدان و سایر کارتاژی ها بود.

اسکیپیو آفریکانوس

وی یکی از ژنرالهای رمی بود که همواره به عنوان یکی از فرماندهان برتر تاریخ یاد میشود. بزرگترین دست آورد وی را شکست دادن هانیبال در نبرد زاما می دانند. وی با یادگیری از روشهای هانیبال موفق شد او را در بازی خودش شکست دهد. آفریکانوس با شکست دادن هانیبال و بیرون راندن وی از رم، موفق شد بازی را به خانه او بکشاند.

اسکیپیو به جای حمله مستقیم به هانیبال در خاک رم، کارهای غیرمنتظره ای انجام داد و برای درگیر کردن وی به آفریقا رفت. آفریکانوس با استفاده از استراتژی فابیانی باعث فرسایش نیروهای هانیبال شده و از نقاط قوت او به ضرر خودش بهره برد.

جان بوید

جان ریچارد بوید خلبان هواپیمای جنگی و مشاور پنتاگون در نیمه دوم قرن بیستم بود. نظریات وی تاثیر به سزایی در استراتژی های نظامی، ورزشی، کسب و کار داشته است. بوید انسانی نادر بود. از جمله تاثیرات وی می توان به کاهش میزان مرگ و میر در فرآیند جنگ اشاره کرد.

ناپلئون

ناپلئون را به حق باید در زمره بهترین استراتژیست های تاریخ قرار داد. وی حتی روی یک کاناپه با تصاویر میدان نبرد به دنیا آمد. روشهای وی باعث انقلاب در پشتیبانی جنگی، تاکتیکها و تدارکات نبرد شده است. وی در بسیاری از نبردها با وجود نیروهای کمتر به پیروزی دست یافت. او همواره به عنوان یکی از بزرگترین سربازان، برشمرده شده است.

حتی اگر ناپلئون هم باشی، دلیل نمیشود که اشتباه نکنی.

درس بزرگ از زندگی ناپلئون

روباه صحرا – اروین رومل

رومل در افریقا توانست با وجود تعداد نفرات و تانکهای کمتر بر انگلیسی ها پیروز شود. رومل اهمیت استراتژیک تحرک و سرعت را به عنوان عامل تعیین کننده در حمله درک کرده بود. رومل از جلو رهبری میکرد و سریعتر از آنچه انگلیسی ها انتظار داشتند به حرکت درآمد تا با وجود ضعف عددی به پیروزی دست یابد.

رابرت موسی

از او به عنوان استاد سازنده یاد میشود. ۱۳ پل، ۴۱۶ مایل بزرگراه، ۶۵۸ زمین بازی و ۱۵۰۰۰۰ واحد مسکونی با صرف ۱۵۰ میلیارد دلار به تقریب امروزی بنا نهاد. موسی پیچیدگی های صنعت را به خوبی درک می کرد. او بیشتر مطالعه می کرد و بیشتر از دیگران میدانست.

او فهمیده بود که پیش بردن یک پروژه آسانتر از یک پروژه جدید است. با شروع پروژه، هزینه های واقعی کشف میشود، اما پروژه باید ادامه یابد. او در آن واحد ۱۲ منصب را در اختیار داشت، اما هیچ گاه در یک انتخابات رسمی برگزیده نشده بود.

ویلیام شرمن

ویلیام شرمن، سرباز، بازرگان، مدرس و نویسنده امریکایی بود. وی در جنگ داخلی امریکا به عنوان یک فرمانده خدمت کرد. از او به عنوان اولین ژنرال مدرن یاد شده است.

شرمن را باید به چندین دلیل استادی استراتژیست دانست. تمرکز او بیشتر بر استفاده از استراتژی بزرگ بود تا بتواند دشمن را از پشت فلج کند. حرکت دشمن برای متوقف کردن وی در یک شهر، به معنای آن بود که میتواند با مقاومت کمتری به شهری دیگر حمله کند. حمله در امتداد خطوط کمترین مقاومت یکی از اصول استراتژی میباشد. به بیان دیگر آنرا باید اجتناب از رقابت دانست.

جان دی راکفلر

از یک دستفروش تا تبدیل شدن به ثروتمندترین فرد جهامن. راکفلر استراتژی مدرن را برجسته می نماید. تجارت نفت آغاز شده بود . هدف این استراتژیست شامل کنترل ناکارآمدی بازار نفت و کنترل قیمت نفت بود.

اولین استراتژی راکفلر را باید پرهیز از رقابت مستقیم دانست. راکفلر به جای جنگیدن برای سهم بازار با توسل به جنگ قیمتی، از چندین روش مختلف استفاده میکرد. اول اینک او اقدام به بازیافت ضایعات تولید کرد که قبلا بیرون ریخته میشدند. وی بازارهایی برای روان کننده ها، گریس ، وازلین…که رقبایش درنظر نگرفته بودند ایجاد کرد. دوم، شروع به کنترل هر چه بیشتر عرضه نفت، خرید تولید کننده های قطعات استخراج و عدم عرضه آن به رقبا و مواردی از این دست کرد. سوم، از تولید مقیاس یا انبوه برای افزایش کارآیی به منظور کاهش قیمتها نسبت به رقبا استفاده کرد.

این مجموعه راهبردهای راکفلر باعث شد تا بتواند ۹۰ درصد بازار نفت را کنترل کند و تبدیل به یکی از ثروتمندترین افراد تاریخ جهان شد.

جف بزوس

جف بزوس با استفاده از استراتژی بیچ هد – beachhead بر هر دسته کالایی که آمازون وارد شده، تسلط یافته است. در این استراتژی بزوس از خطوط کم مقاومت آغاز میکند. اگر آمازون در روز اول، فعالیت خود را در همه رده ها آغاز کرده بود، از طرف رقبا مورد تهدیدی جدی قرار میگرفت. در عوض، بزوس کتابها را انتخاب کرد و با تسلط پیدا کردن آمازون بر بازار کتابها، اقدام به ورود به دسته های جدید با کمترین حاشیه سود برای مدتها کرد تا خون رقبا را خشک کند و تعداد مشترکان اصلی خود را افزایش دهد. این اعضای اصلی دایما به آمازون بازمیگشتند تا بیشتر و بیشتر در هر گروهی که وارد آمازون میشد هزینه کنند.

سخن پایانی

با اینکه زمینه فعالیت استراتژیست ها با هم متفاوت است، اما آنچه که همه جا خودنمایی میکند، رقابت و چشم اندازی برای ایجاد امپراطوری در یک زمینه است.

مطالب مرتبط

باشگاه موج . موج کوه

۱.۲/۵ - (۵ امتیاز)

برچسب ها

دکتر مهدی جباریان

دکتر مهدی جباریان دکتری مدیریت استراتژیک دانشگاه تهران کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه علامه طباطبایی کارشناسی مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی مشاور و مدرس حوزه استراتژی و مدیریت mahdi.jabarian@ut.ac.ir

نوشته های مشابه

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن