زنجیره ارزش چیست؟ (راهنمای تحلیل زنجیره ارزش)
زنجیره ارزش مفهومی است که زنجیره کامل فعالیتهای یک کسبوکار در ایجاد یک محصول یا خدمات را توصیف میکند – از دریافت اولیه مواد تا تحویل آن به بازار، و همه چیز در بین آنها.
چارچوب زنجیره ارزش از پنج فعالیت اصلی تشکیل شده است – عملیات ورودی، عملیات، لجستیک خروجی، بازاریابی و فروش، خدمات – و چهار فعالیت ثانویه – تدارکات و خرید، مدیریت منابع انسانی، توسعه فناوری و زیرساخت شرکت.
تجزیه و تحلیل زنجیره ارزش زمانی است که یک کسب و کار فعالیت ها و زیر فعالیت های اولیه و ثانویه خود را شناسایی می کند و کارایی هر نقطه را ارزیابی می کند. تجزیه و تحلیل زنجیره ارزش می تواند پیوندها، وابستگی ها و الگوهای دیگر را در زنجیره ارزش آشکار کند.
مفهوم زنجیره ارزش اولین بار در سال ۱۹۸۵ توسط استاد مدرسه بازرگانی هاروارد، مایکل پورتر، در کتاب مزیت رقابتی: ایجاد و پایداری عملکرد برتر توصیف شد.
فهرست محتوا
زنجیره های ارزش چگونه کار می کنند؟
چارچوب زنجیره ارزش به سازمان ها کمک می کند تا عملکردهای تجاری خود را در فعالیت های اولیه و ثانویه شناسایی و گروه بندی کنند.
تجزیه و تحلیل این فعالیت های زنجیره ارزش، زیرفعالیت ها و روابط بین آنها به سازمان ها کمک می کند تا آنها را به عنوان سیستمی از عملکردهای مرتبط با یکدیگر درک کنند. سپس، سازمانها میتوانند هر یک را بهصورت جداگانه تجزیه و تحلیل کنند تا ارزیابی کنند که آیا خروجی هر فعالیت یا زیرفعالیت را میتوان بهبود بخشید – نسبت به هزینه، زمان و تلاشی که نیاز دارند.
هنگامی که یک سازمان مفهوم زنجیره ارزش را برای فعالیت های خود به کار می گیرد، به آن تحلیل زنجیره ارزش می گویند.
فعالیت های اولیه
فعالیت های اولیه به ایجاد، فروش، نگهداری و پشتیبانی فیزیکی محصول یا خدمات کمک می کند. این فعالیت ها شامل موارد زیر است:
- عملیات ورودی مدیریت و مدیریت داخلی منابعی که از منابع بیرونی می آیند – مانند فروشندگان خارجی و سایر منابع زنجیره تامین. این منابع بیرونی که به داخل جریان مییابند «ورودیها» نامیده میشوند و ممکن است شامل مواد خام باشند.
- عملیات. فعالیتها و فرآیندهایی که ورودیها را به «خروجیها» تبدیل میکنند – محصول یا خدماتی که توسط کسبوکار فروخته میشود و به مشتریان سرازیر میشود. این «خروجی ها» محصولات اصلی هستند که می توانند با قیمتی بالاتر از قیمت تمام شده مواد و تولید فروخته شوند تا سود ایجاد کنند.
- لجستیک خروجی تحویل خروجی ها به مشتریان فرآیندها شامل سیستم هایی برای ذخیره سازی، جمع آوری و توزیع به مشتریان است. این شامل مدیریت سیستم های داخلی یک شرکت و سیستم های خارجی از سازمان های مشتری است.
- بازاریابی و فروش. فعالیتهایی مانند تبلیغات و برندسازی، که به دنبال افزایش دیده شدن هستند، به مخاطبان بازاریابی میرسند و به آنها اطلاع میدهند که چرا مصرفکننده باید یک محصول یا خدمات را بخرد.
- سرویس. فعالیت هایی مانند خدمات مشتری و پشتیبانی محصول، که رابطه بلندمدت را با مشتریانی که محصول یا خدماتی را خریداری کرده اند، تقویت می کند.
از آنجایی که شناسایی مسائل مدیریتی و ناکارآمدیها در اینجا نسبتاً آسان است، فعالیتهای اولیه که به خوبی مدیریت میشوند اغلب منبع مزیت هزینه یک کسبوکار هستند. این بدان معناست که کسب و کار می تواند محصول یا خدماتی را با هزینه کمتری نسبت به رقبای خود تولید کند.
فعالیت های ثانویه
فعالیتهای ثانویه زیر از فعالیتهای اولیه مختلف پشتیبانی میکنند:
- تهیه و خرید. یافتن فروشندگان خارجی جدید، حفظ روابط فروشنده، و مذاکره در مورد قیمت ها و سایر فعالیت های مربوط به آوردن مواد و منابع لازم برای ساخت یک محصول یا خدمات.
- مدیریت منابع انسانی. مدیریت سرمایه انسانی این شامل کارکردهایی مانند استخدام، آموزش، ایجاد و حفظ فرهنگ سازمانی است. و حفظ روابط مثبت کارکنان.
- پیشرفت تکنولوژی. فعالیت هایی مانند تحقیق و توسعه، مدیریت فناوری اطلاعات و امنیت سایبری که باعث ایجاد و حفظ استفاده سازمان از فناوری می شود.
- زیرساخت های شرکت فعالیت های ضروری شرکت از قبیل حقوقی، مدیریت عمومی، اداری، حسابداری، مالی، روابط عمومی و تضمین کیفیت.
مزایای زنجیره ارزش
چارچوب زنجیره ارزش به سازمان ها کمک می کند تا منابع بازده هزینه ای مثبت و منفی را درک و ارزیابی کنند. انجام تجزیه و تحلیل زنجیره ارزش می تواند به کسب و کارهای زیر کمک کند:
- حمایت از تصمیمات برای فعالیت های مختلف تجاری.
- تشخیص نقاط بی اثر برای اقدام اصلاحی.
- پیوندها و وابستگی های بین فعالیت ها و زمینه های مختلف در کسب و کار را درک کنید. به عنوان مثال، مسائل مربوط به مدیریت منابع انسانی و فناوری می تواند تقریباً در تمام فعالیت های تجاری نفوذ کند.
- بهینه سازی فعالیت ها برای به حداکثر رساندن خروجی و به حداقل رساندن هزینه های سازمانی.
- ایجاد مزیت هزینه نسبت به رقبا.
- درک شایستگی های اصلی و زمینه های بهبود
تجزیه و تحلیل زنجیره ارزش می تواند مزایای مهمی را ارائه دهد. با این حال، هنگام تاکید بر جزئیات فرآیند دانه بندی در یک زنجیره ارزش، مهم است که همچنان به استراتژی گسترده تر یک سازمان توجه مناسب داشته باشید.
نحوه انجام تحلیل زنجیره ارزش
تجزیه و تحلیل زنجیره ارزش فرآیندی است که به سازمان ها کمک می کند تا نکات موجود در زنجیره ارزش خود و همچنین روابط بین این نقاط مختلف را درک کنند. انجام تجزیه و تحلیل زنجیره ارزش به شرکت کمک می کند تا عواملی را شناسایی کند که کارایی هزینه را در مدل کسب و کار خود ایجاد می کند یا مانع آن می شود.
هنگام انجام تجزیه و تحلیل زنجیره ارزش، کسب و کارها باید چارچوب را به عنوان یک نقطه شروع در نظر بگیرند نه یک فرآیند کامل شروع تا پایان.
در اینجا چند مرحله وجود دارد که شرکت ها می توانند برای درک زنجیره ارزش خود انجام دهند:
- هر فعالیت اولیه و ثانویه را به فعالیت های فرعی تقسیم کنید. سپس سازمانها میتوانند هر عملکرد را در سطحی دقیقتر تحلیل کنند تا بازده مالی هر عملکرد را با زمان، تلاش و هزینه مورد نیاز مقایسه کنند.
- به دنبال ارتباط بین فعالیت های فرعی باشید. اغلب، ناکارآمدی یک فعالیت یا زیرفعالیت به دیگری مرتبط است. به عنوان مثال، یک استخدام نادرست منابع انسانی می تواند مسائلی را ایجاد کند که در بسیاری از فعالیت های فرعی مختلف نفوذ کند. فناوری و عملیات ورودی همچنین میتوانند اثرات موجدار در سراسر زنجیره ارزش شرکت داشته باشند.
- زمینه های بهبود را تشخیص دهید. روندها و الگوها را در زیرفعالیت های مختلف و ارتباطات بین زیرفعالیت ها در نظر بگیرید و فرصت های بهبود بالقوه را در آن نقاط خاص در زنجیره ارزش ارزیابی کنید.
مطالب مرتبط
- تفکر خارج از چارچوب چیست؟ [فواید و گام ها]
- استراتژی محصول چیست؟
- ۱۰ شرط اساسی برای یک کسب و کار موفق
- راهنمای جامع استراتژی تمایز
منبع: searchcio