مدل آیدا AIDA مخفف توجه، علاقه، تمایل و اقدام است. این مدل یک اثر تبلیغاتی می باشد که مراحلی را که فرد در طی فرآیند خرید محصول یا خدمات طی می کند، مشخص می نماید. مدل آیدا در بازاریابی دیجیتال، استراتژی های فروش و فعالیت های روابط عمومی کاربرد دارد.
فهرست محتوا
سلسله مراتب مدل آیدا
مراحل مربوط به مدل آیدا عبارتند از:
- توجه: اولین قدم در بازاریابی یا تبلیغات، بررسی نحوه توجه مصرف کنندگان است.
- علاقه: پس از آگاهی مصرف کننده از وجود کالا یا خدمات، کسب و کار باید روی افزایش سطح علاقه مشتری بالقوه کار کند.
- تمایل: پس از علاقمند شدن مشتری به محصول یا خدمت، هدف این است که مشتری به آن متمایل شود. ذهنیت وی می بایست از “من آن را دوست دارم.” به “من آن را می خواهم.” تغییر کند.
- اقدام: هدف نهایی کمپین تبلیغاتی شروع اقدام و خرید محصول یا خدمت است.
بنابراین مدل آیدا می گوید که آگاهی به علاقه مندی ختم میشود که خود آن نیز به تمایل رسیده و نهایتا اقدام شکل می گیرد. در ادامه به راههای استفاده از مدل آیدا اشاره خواهیم کرد:
گام اول: توجه
در اغلب اوقات بسیاری از بازاریاب ها، بخش توجه را نادیده می گیرند. فرض آنان این است که کالا یا خدمات قبلا مورد توجه مصرف کنندگان قرار گرفته است، که البته ممکن است اینگونه نباشد. در هر صورت، نباید تصور کرد که همه از قبل از محصول شما اطلاع دارند. یکی از بهترین روش ها برای جلب توجه مصرف کنندگان، همان چیزیست که اختلال خلاق نامیده میشود. شکستن الگوهای رفتاری موجود از طریق یک پیام بسیار خلاق، که می توان آنرا از طریق راههای گوناگون انجام داد:
- قرار دادن تبلیغات در موقعیت ها و جاهای غیرمنتظره. این روش معمولا به بازاریابی گوریلی اشاره دارد.
- ایجاد شوک در تبلیغات با استفاده از تصاویر تحریک کننده.
- یک پیام هدفمند. از این امر به عنوان شخصی سازی یاد می شود.
اساسا هدف این است که مشتریان از وجود محصول یا خدمت آگاه شوند.
گام دوم: علاقه
ایجاد علاقه به طور کلی سختترین گام در مدل آیدا خواهد بود. به عنوان مثال اگر یک محصول یا خدمت ذاتا جالب نباشد، دستیابی به آن بسیار دشوار است. اطمینان حاصل کنید که تبلیغات ایجاد شده به خوبی قابل خواندن بوده و دارای اطلاعات جذاب باشند. بر آنجه که بیشترین ارتباط را برای بازار هدف شما در رابطه با محصول یا خدمت دارد و فقط انتقال مهمترین پیامی که می خواهید به مصرف کنندگان منتقل کنید، تمرکز نمایید.
گام سوم: تمایل
گامهای دوم و سوم با هم به پیش میروند. مهم این است که به مشتریانتان کمک کنید تا درک کنند که چرا به محصول یا خدمات شما نیاز دارند. به نحوه ارایه مطالب موجود فکر کنید. هدف آنها از ارایه اطلاعات باید مطرح کردن مزایای خرید باشد. مزایایی که باعث میشود تا مصرف کنندگان، هرچه بیشتر به محصول شما علاقمند شوند. ارزش محصول یا خدمات را به مخاطبان انتقال دهید و اینکه آنها چرا در زندگی خود به آن نیاز دارند.
گام چهارم: اقدام
آخرین مرحله از مدل آیدا، جلب نظر مصرف کننده برای شروع اقدام است. این تبلیغات باید با یک فراخوان پایان یابد. به طور مثال گزاره ای که برای دریافت پاسخ فوری از مشتری طراحی شده است. به طور مثال نتفلیکس از متن تشویقی برای ترغیب مصرف کننده به آزمایش رایگان محصول استفاده می کند.
تبلیغات خوب باید فوریتی را ایجاد کند که به مصرف کنندگان انگیزه می دهد تا از همین حالا اقدام کنند. یکی از روشهای معمول برای دستیابی به هدف، ارایه پیشنهادات در مدت زمان محدود (مثلا حمل رایگان) خواهد بود.
تحولات جدید در مدل AIDA
بسیاری از مدل آیدا به دلیل ساده انگاری بیش از حد انتقاد می کنند. به عنوان مثال، مدل آیدا نقاط مختلف فروش احتمالی را در نظر نمی گیرد. بازاریابی برای مشتریان مراجعه کننده به یک فروشگاه آنلاین بسیار متفاوت از مشتری است که به دنبال خرید خودروی جدید در یک نمایندگی می باشد. در نتیجه، انواع متعددی از آیدا پدیدار شده است:
- مدل AIDCAS (اقدام ، علاقه ، تمایل ، اعتماد به نفس ، اقدام ، رضایت)
- مدل REAN (دستیابی ، تعامل ، فعال سازی و پرورش)
- مدل NAITDASE (نیاز ، توجه و علاقه ؛ اعتماد ، طراحی و اقدام ؛ رضایت و ارزیابی)