سیاست

دیکتاتوری یعنی چه؟ (انواع دیکتاتوری)

دیکتاتوری شکلی از حکومت است که با حاکمیت مطلق یک فرد یا گروه بسیار کوچکی از مردم که تمام قدرت سیاسی را در اختیار دارند مشخص می شود.

دیکتاتوری به زبان ساده

به گفته فورد، دیکتاتوری به عهده گرفتن اختیارات فراقانونی توسط رئیس دولت است.

فروشگاه موج کوه

دیکتاتوری حکومت یک نفر است که موقعیت خود را از طریق ارث به دست نیاورده است، بلکه به زور یا با رضایت و معمولاً با ترکیبی از هر دو به دست آورده است. او باید دارای حاکمیت مطلق باشد. تمام قدرت های سیاسی باید در نهایت از اراده او سرچشمه بگیرند و دامنه آن باید نامحدود باشد. این باید کم و بیش به شیوه ای خودسرانه به جای قانون اعمال شود. این قوانین در نهایت، نباید با حاکمیت مطلق ناسازگار باشد.

آلفرد

ویژگی های دیکتاتوری از نگاه کابون آلفرد

  • این قانون یک مرد است.
  • این مبتنی بر زور یا رضایت یا ترکیبی از هر دو است.
  • دیکتاتور در برابر هیچ مقام دیگری مسئول نیست.
  • قدرت او نامحدود است.
  • دیکتاتور دولت را مقتدرانه و نه بر اساس قانون اداره می کند.
  • دوره تصدی او ثابت نیست.

توضیح کابون آلفرد برای دیکتاتورهایی مانند ناپلئون یا کامل آتا ترک قابل استفاده بود. همچنین برای دیکتاتورهای نظامی مدرن قابل استفاده است. اما در کشورهایی که دیکتاتوری مبتنی بر حزب است، این امر قابل اجرا نیست.

دیکتاتوری مدرن

دیکتاتوری های مدرن بین سال های ۱۹۱۹ تا ۱۹۳۹ واکنش های زیادی علیه دموکراسی صورت گرفت و دیکتاتوری در بسیاری از کشورهای جهان برقرار شد. در ترکیه، کمال پاشا دیکتاتوری خود را در سال ۱۹۲۱ برقرار کرد و تا زمان مرگش در سال ۱۹۳۸ در قدرت ماند. موسولینی در سال ۱۹۲۲ دموکراسی را در ایتالیا لغو کرد و دیکتاتور شد. در اسپانیا پریمو د ریورا از ۱۹۲۳ تا ۱۹۳۹ دیکتاتور شد. در پرتغال، ژنرال کارمونا از سال ۱۹۲۶ تا ۱۹۳۳ دیکتاتور باقی ماند. در یوگسلاوی، امپراتور اسکندر دیکتاتوری خود را در سال ۱۹۲۹ برقرار کرد و او بدون پارلمان اداره امور را اداره کرد. در سال ۱۹۳۳، هیتلر دیکتاتوری خود را در آلمان برقرار کرد و تا سال ۱۹۴۴ در قدرت باقی ماند.

لنین دیکتاتوری حزب کمونیست را در روسیه پس از تکامل سال ۱۹۱۷ برقرار کرد. پس از جنگ جهانی دوم، چین، یوگسلاوی، بلغارستان، رومانی، مجارستان، لهستان، چکسلواکی، آلمان شرقی، فنلاند و لیتوانی (اروپا شرقی) نیز دیکتاتوری را برقرار کردند اما در حال حاضر در بسیاری از این کشورها دموکراسی جریان دارد.

چند سال پیش، دیکتاتوری نظامی در برخی کشورها مانند پاکستان، بنگلادش، سودان، نیجریه، برمه، غنا، اندونزی و در برخی از کشورهای آمریکای جنوبی، شیلی، پاناما، آرژانتین و برزیل برقرار شد. اکنون حکومت غیرنظامی در آرژانتین و برزیل، بزرگترین کشورهای آمریکای لاتین، احیا شده است. پیش از این انقلاب‌های نظامی در این کشورها رخ داد و دولت توسط دیکتاتورهای نظامی اداره می‌شد.

انواع دیکتاتوری

دیکتاتوری متعلق به بسیاری از سیاستمداران یا هر شخص یا تیمی در گذشته است و در جهان امروزی کمتر رایج می باشد. به گفته باربارا گادز، دیکتاتوری به پنج نوع طبقه بندی می شود که عبارتند از:

  • دیکتاتوری های نظامی.
  • دیکتاتوری های شخصی گرا
  • دیکتاتوری های تک حزبی.
  • دیکتاتوری های ترکیبی.
  • دیکتاتوری های سلطنتی.

دیکتاتوری های نظامی

دیکتاتوری های نظامی در قرن بیستم معرفی شدند. در دیکتاتوری های نظامی، قدرت و تمام اختیارات حاکم بر کشور در اختیار هر افسر عالی رتبه یا تیمی از افسران است. این نوع دیکتاتوری توسط اعضای ارشد مؤسسات دولتی رهبری می شود. در بسیاری از کشورهای جهان این نوع دیکتاتوری برقرار است.

دیکتاتوری های شخصیت گرا

بر اساس این مطالعه، دیکتاتوری های شخصیت گرا بیشتر از انواع دیگر دیکتاتوری هستند. در این نوع دیکتاتوری، یک فرد به عنوان یک فرد از دیگران متمایز است و کشور را رهبری می کند. او ممکن است متعلق به هر حزب سیاسی یا نظامی باشد.

دیکتاتوری های تک حزبی

در یک دیکتاتوری تک حزبی، قدرت متعلق به یک حزب فردی است که ممکن است رهبران سیاسی یا افسران نظامی باشند.

دیکتاتوری های ترکیبی

دیکتاتوری ترکیبی متعلق به سه ویژگی تهدید است. آن ها شخصیت ها، افراد نظامی و احزاب مجرد هستند. وقتی تیمی دارای هر سه ویژگی باشد و در سطح کشور رهبر باشد، می گویند دیکتاتوری هیبریدی تشکیل شده است.

دیکتاتوری های سلطنتی

در دیکتاتوری های سلطنتی، یک شخص به واسطه وراثت با داشتن تمام اختیارات و قوانین کشور را به دست می گیرد.

منابع: politicalscienceview / medium

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دکتر مهدی جباریان

دکتر مهدی جباریان دکتری مدیریت استراتژیک دانشگاه تهران کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه علامه طباطبایی کارشناسی مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی مشاور و مدرس حوزه استراتژی و مدیریت mahdi.jabarian@ut.ac.ir

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن