استراتژی

استراتژی ثبات چیست: انواع، دلایل و نکات

استراتژی ثبات یک استراتژی شرکتی است که در آن یک شرکت بر حفظ موقعیت فعلی خود در بازار متمرکز است. شرکتی که چنین رویکردی را اتخاذ می کند، بر محصول و بازار موجود خود تمرکز می کند. چند نمونه از این استراتژی عبارتند از ارائه محصولات مشابه به مشتریان مشابه، عدم معرفی محصولات جدید، حفظ سهم بازار و موارد دیگر.

معمولاً شرکتی که از سهم یا موقعیت فعلی خود در بازار راضی است از چنین استراتژی استفاده می کند. همچنین شرکتی که این استراتژی را دنبال می کند نیازی به منابع اضافی و کار با استفاده از تخصص موجود نیروی کار ندارد. اما، این استراتژی تنها در صورتی مفید است که یک محیط ساده و پایدار وجود داشته باشد.

فروشگاه موج کوه

آیا رشد یک شرکت متوقف می شود؟

پیروی از چنین استراتژی به این معنی نیست که شرکت برای بهبود تلاش نمی کند. شرکت در اینجا بر بهبود تدریجی تمرکز دارد.

به عنوان مثال، یک شرکت لوازم الکترونیکی مصرفی بر ارائه خدمات پس از فروش بهتر به مشتریان فعلی تمرکز می کند و نه به دست آوردن مشتریان جدید.

تحت استراتژی ثبات، شرکت معمولاً با فروش بخش‌های غیرعملکردی یا با سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه، برنامه‌ای برای حرکت رو به جلو تنظیم می‌کند.

چرا هر شرکتی استراتژی ثبات را اتخاذ می کند؟

در زیر دلایلی وجود دارد که چرا یک شرکت ممکن است استراتژی ثبات را اتخاذ کند:

  • اگر شرکتی قصد دارد موقعیت خود را در صنعتی که در آن فعالیت می کند تثبیت کند.
  • فرض کنید کشوری که شرکت در آن فعالیت می کند با رکود مواجه است. می خواهد پول نقد را پس انداز کند تا اینکه آن را برای اهداف توسعه خرج کند.
  • اگر شرکتی بدهی یا وام قابل توجهی داشته باشد، ممکن است به جای توسعه، چنین استراتژی را دنبال کند. پیروی از چنین رویکردی تضمین می کند که یک شرکت پول نقد برای پرداخت سود و مبلغ اصلی را نیز دارد.
  • صنعتی که شرکت در آن فعالیت می کند به بلوغ رسیده است و دیگر زمینه ای برای رشد وجود ندارد.
  • سناریوی دیگر زمانی است که هزینه توسعه بیش از سود حاصل از آن باشد.
  • اگر مدیریت از موقعیت فعلی بازار و سطح سود به دست آمده راضی باشد.
  • مدیریت ریسک گریز نیز ممکن است به نفع چنین استراتژی باشد.
  • یک شرکت همچنین می تواند این استراتژی را پس از ادغام انتخاب کند. در چنین حالتی، این استراتژی اجازه می دهد تا قبل از اینکه شرکت تغییرات قابل توجهی ایجاد کند، یک نهاد جدید انتقال آرامی داشته باشد.
  • این استراتژی می تواند به یک شرکت کمک کند تا پس از رشد سریع در چند سال گذشته استراحت کند. چنین تاکتیکی به شرکت اجازه می دهد تا نتایج و منابع را تجمیع کند و حرکت های بعدی خود را برنامه ریزی کند.
  • کسب و کارهای خانوادگی ممکن است در شرایط نامطلوب بازار تصمیم به کاهش سرعت بگیرند. آنها این کار را برای جلوگیری از هرگونه از دست دادن کنترل مالی انجام می دهند.

انواع استراتژی ثبات

در زیر انواع رویکردها به استراتژی ثبات آمده است:

استراتژی بدون تغییر

همانطور که از نام آن پیداست، شرکتی که از این استراتژی پیروی می کند، هیچ فعالیت جدیدی را انجام نمی دهد. در عوض، شرکت به تجارت فعلی خود ادامه می دهد. شرکت هایی که به خوبی تثبیت شده اند ممکن است این استراتژی را دنبال کنند.

استراتژی رشد متوسط

بر اساس این، یک شرکت تلاش می کند تا به همان هدفی که در گذشته انجام می داد دست یابد. به عنوان مثال، اگر یک شرکت در سال گذشته رشد ۵ درصدی داشته باشد، برای سال جاری نیز همان درصد را هدف قرار می دهد (تعدیل تورم). این راحت ترین رویکرد است زیرا ریسک پایین است و شرکت به هیچ تلاش یا منابع اضافی نیاز ندارد.

استراتژی رشد پایدار

یک شرکت در صورتی از این استراتژی پیروی می کند که معتقد باشد محیط خارجی مساعد نیست. به عنوان مثال، اگر اقتصاد در رکود است یا اگر کمبود منابع مالی وجود داشته باشد.

استراتژی سود

اگر هدف یک شرکت تولید وجه نقد باشد، شرکت ممکن است این استراتژی را اتخاذ کند. شرکتی که این استراتژی را دنبال می کند ممکن است مایل باشد که برخی از سهام خود را در بازار صرف کند تا به پول نقد برسد.

استراتژی مکث

اگر شرکتی در گذشته از رشد سریعی برخوردار بوده باشد، چنین استراتژی را اتخاذ می کند. با استفاده از این استراتژی، شرکت می‌خواهد قبل از تلاش مجدد برای رشد، کمی استراحت کند. یا، می‌توان گفت، یک شرکت قبل از اینکه به دنبال رشد باشد، مدتی با احتیاط حرکت می‌کند. این یک استراتژی موقت است. یک شرکت می تواند از دوره استراحت برای کارآمدتر ساختن تولید خود برای بهره برداری از فرصت های آینده استفاده کند.

مزایا و معایب

مزایای استراتژی ثبات به شرح زیر است:

  • اتخاذ این استراتژی، کار روتین را مختل نمی کند.
  • این استراتژی کم خطر است مگر اینکه یک شرکت با شرایط وحشتناکی روبرو شود.
  • این به شرکت اجازه می دهد تا در استراتژی های بلندمدت خود تجدید نظر کند.

معایب استراتژی ثبات به شرح زیر می باشد:

  • چنین استراتژی در بلندمدت موثر نیست. در دراز مدت، می تواند شرکت را نامربوط یا قدیمی کند.
  • هیچ انگیزه ای برای هیچ نوآوری وجود ندارد.

مطالب مرتبط

لطفا به این مطلب امتیاز دهید

دکتر مهدی جباریان

دکتر مهدی جباریان دکتری مدیریت استراتژیک دانشگاه تهران کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه علامه طباطبایی کارشناسی مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی مشاور و مدرس حوزه استراتژی و مدیریت mahdi.jabarian@ut.ac.ir

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن